Ofte stillede spørgsmål


- Hvorfor skal vi have en Miss Danmark konkurrence i dag?

Det er vigtigt at afholde en konkurrence som Miss Danmark, hvor man kan hylde vores smukke unge danske kvinder. Miss Danmark er en skønhedskonkurrence hvor udseendet selvfølgelig spiller en rolle, men deltagerne bliver ikke kun bedømt på deres ydre. Der lægges i stor grad vægt på indre værdier såsom ambitioner, intelligens, empati og personlighed. Udover det, vægtes viljen og lysten til at udføre frivilligt arbejde og velgørenhed ret højt, som er kernen i Miss Danmark og Miss World konkurrencen. Forløbet varer i flere måneder op til det store finaleshow hvor deltagerne gennem hele forløbet bliver bedømt. Det er helhedsindtrykket for hele forløbet der tæller i sidste ende, som bliver fejret med et storslået finaleshow.

- Hvad bidrager Miss Danmark konkurrencen med? 

Miss Danmark konkurrencen giver plads til, at unge kvinder kan få lov til at udtrykke sig selv og hylde sin femininitet uden at skulle bekymre sig om janteloven. Deltagerne får en unik chance for at udleve deres prinsessedrømme, og være den bedste version af dem selv, uden at der bliver set negativt herpå. Konkurrencen er også med til at gøre op med fordomme om, at skønhed, intelligens og talent ikke passer sammen. Dette ser vi rigtig mange eksempler på med deltagerne der formål at have rigtige mange jern i ilden, som f.eks. hårde studier som medicin, jura mfl. samtidig med f.eks. elitesport og andre interesser.

- Skal man være perfekt for at være Miss Danmark?

Man bliver indkaldt til casting og herefter bliver man skåret ned til en Top 30. Alle deltagerne som ender i den endelige Top 30 bliver udvalgt af en grund, netop fordi de er unikke på sin egen måde. Enten er vi faldet for deres personlighed, charme, bedrifter, sportsevner, ambitioner med uddannelse mm. Man skal altså ikke være en anden end den man er, det handler mere om at være den bedste udgave af sig selv, at udvikle sig gennem konkurrencen og rykke personlige grænser. Man skal således ikke give afkald på sine værdier og holdninger, men blot fokusere på at præsentere de positive sider. At være ambassadør for en organisation kræver selvfølgelig en vis professionalisme, og det kan være så simpelt som at udvise gode manerer, disciplin, høflighed, venlighed, samarbejdsvillighed og have respekt for andre mennesker. Miss Danmark går højt op i at understrege at skønhed kommer i alle højder, drøjder, farver og typer, dvs. at der hverken er højde krav eller min. størrelse man skal passe, for at kunne være deltager.


- Der er forskellige stereotypiske fordomme omkring, hvordan en ”rigtig” Miss Danmark repræsentant bør se ud. Hvad mener I om det?

I Danmark er vi så heldige at have stor diversitet når det kommer til befolkning og skønhed, og dette er bestemt noget vi ønsker at have med i Miss Danmark konkurrencen. Vi caster og udvælger hver år en Top 30 bestående af smukke og forskellige unge kvinder, der alle med hver deres type udseende og personlighed kan være med til at repræsentere Danmark bedst muligt. Flere mener at en "rigtig" Miss Danmark skal være blond og have blå øjne, da det repræsenterer danskhed bedst, og mange mener, at en pige med f.eks. mørkt hår eller en mørkere hudfarve ikke bør kunne vinde. Danmark er et multikulturelt land, og vi i organisationen mener, at en kvinde med udenlandske rødder, som er vokset op i Danmark og føler sig dansk, eller et adoptivbarn er ligeså værdig til at repræsentere Danmark.
I Miss Danmark er der altså ikke noget der hedder “det rigtige look”. En moderne skønhedsdronning er nemlig lige den hun gerne vil være. Som vi for eksempel så til 2018 Miss Universe konkurrencen blev der i den grad vist en diversitet indenfor looket. Forskellige hudtoner, størrelser, højder, kort hår, langt hår, afro hår osv. Dette er også noget vi hos Miss Danmark hylder, og har haft fokus på i lang(!) tid - nemlig diversitet. Det kan man se ved blot at kigge tilbage på de sidste 5 års Top 30 finalister. I modsætning fra andre lande, har Lisa Lents - direktøren for Miss Danmark valgt at fjerne krav for højde, vægt eller lignende, da vi i Miss Danmark gerne vil vise at landet er fyldt med skønne kvinder som alle er forskellige. En Miss Danmark er ikke perfekt, hun er ligesom alle andre. En kvinde der kan have morgenhår, uren hud osv. En kvinde der både kan gå i høje hæle og sneakers. Men også en kvinde der kender sin styling og hvordan hun er “red carpet ready”.

Fordommen med at piger, der stiller op i skønhedskonkurrencer er ”blanke, blonde, bimboes”. Hvad mener I om det?

Den mest udbredte fordom er, at kvinder der stiller op i skønhedskonkurrencer ikke har noget mellem ørene. Det er langt fra at være sandt. Igennem de seneste år har vi haft ægte powerkvinder med, som jonglerer med uddannelse, job og sport ved siden af. Vi har typisk højt uddannede finalister, alt fra jura, medicin, business, økonomistuderende, politisk aktive kvinder og mange flere. Det er ofte kvinder, som har stærke værdier og brænder for at gøre en forskel, hvilket er i tråd med Miss Danmark konkurrencens overordnede formål – at gøre en forskel gennem velgørenhed.
Udover det, oplever vi så mange talentfulde unge kvinder, der har vundet priser indenfor sport, flere har været Europa- og Verdensmestre indenfor deres respektive sportsgrene. Andre piger er i gang med at opstarte egne projekter og virksomheder. Det er også rørende, at høre om de ting mange af pigerne har været udsat for i forhold til hårde oplevelser igennem deres liv. Disse piger har stor livserfaring og har ofte en masse på hjertet.
Alle vores deltagere er begavede på hver deres måde. Det skal dog siges, at man ikke nødvendigvis behøver at læse en PhD for at være deltager, eftersom succes kan måles på mange måder og vi prøver altid at finde piger, som har én eller anden passion og ambition. Det behøver ikke kun at være omkring uddannelse.

- Fordommen med at skønhedsdronninger er overfladiske – Man skal blot stå på en scene og sige ”Worldpeace”. Hvad mener I om det?

Mange tænker, at Miss Danmark finalister er nogle overfladiske skønhedsdronninger, som kun går op i sit udseende. Det er heller ikke rigtigt – der er fokus på både det indre og det ydre. Som skønhedsdronning har man klart et stort fokus på det ydre, såsom flotte kjoler, sko, make-up og hår, da det er en del af den her verden, men det er også en fantastisk chance at få lov at dyrke sin kvindelighed på den her måde. Der er noget smukt i at få lov til at ”dress up” og føle sig godt tilpas med sig selv. Miss Danmark har også stort fokus på indre værdier, og at pigerne har hjertet på det rette sted, særligt da organisationen arbejder med velgørenhed. Hvert år starter vi 30 nye personlige velgørenhedsprojekter op, samt ét fælles i form af en indsamling, en velgørenhedsmiddag mm. Det i sig selv er en ret fantastisk ting, at vi med konkurrencen kan gøre en forskel ved at sætte fokus på 31 forskellige betydningsfulde emner. Deltagerne får selv lov til at vælge en organisation, som ligger dem nært, så de kan stå inde for det og ikke bliver påduttet noget. Vores Miss Dannark 2017 – Amanda Petri, mistede f.eks. sin far til kræft i en alder af blot 15 år, så for hende betød det selvfølgelig meget, at hun kunne skabe opmærksomhed om netop den sygdom, og forløbet hun kunne relatere til og mærke på sig selv. Celina Riel - sidste års "Beauty With A Purpose" vinder gjorde også et stort indtryk på en masse mennesker ved at sætte fokus på Landsforeningen for Arm/og bendefekte. Celina er født uden undersiden af sin arm, og har gennem mange år oplevet mobning mm. Så nej, det handler ikke kun om at stå og sige ”world peace”, som mange gør grin med pga. de florerende videoer på nettet, men der ligger rent faktisk noget dybde bag.

Fordom omkring catfights mellem deltagerne. Hvad mener I om det?

Folk tror ofte, at deltagerne er onde mod hinanden, og der er catfights. Tværtimod er deltagerne gode til at hjælpe hinanden under forløbet og får livslange venskaber. Under træningen går der konkurrence i den og de bruger hinanden som motivation til at blive bedre til f.eks. at gå catwalk, posere, formulere sig mm., dog ser vi ofte at dem som er gode til en bestemt ting, ofte går hen og hjælper de andre. Når de er ”på” er de altså konkurrenter, men de ønsker også hinanden det bedste, og vi ser ofte stor opbakning og hjælp fra Miss- søstrene efter konkurrencen, når vinderen f.eks. skal videre til udlandet og repræsentere Danmark.

- Hvad bliver deltagerne bedømt på (her tænker jeg kun på i forhold til at vinde selve Miss Danmark-titlen) ?
Deltagerne bliver bedømt på det samlede indtryk fra den første casting til fotoshoots, bootcamps, charity event og den store finale. Vi kigger på hvordan de har udviklet sig gennem forløbet, hvor gode de er til at udtrykke sine meninger og stå ved deres værdier. Der er ingen tvivl om, at alle deltagerne er smukke på hver sin måde, men det er selvfølgelig ikke nok. De skal vise at de brænder for konkurrencen, har noget på hjertet de gerne vil ud med, have nogle drømme og ambitioner om uddannelse/karriere eller noget andet de brænder for. Så søger vi også en vinder med en fightermentalitet, en som er imødekommende, og altid er positivt indstillet på de udfordringer hun møder på vejen. Alt i alt en vaskeægte powerkvinde, som kan inspirere andre og være en rollemodel.

- I TV programmet "Miss Perfect" om Miss Danmark kunne man se, at pigerne på bootcamps skulle have stiletter på og make-uppen sat og være engageret hele dagen, hvilket til tider var svært for pigerne. Hvorfor er det vigtigt?

Miss Danmark finalisterne skal i første omgang vænne sig til de nye omgivelser. Man skal huske på, at de ikke blot bliver forberedt til den danske finale, men også den internationale deltagelse, hvor man skal repræsentere Danmark mod 130 andre nationer til Miss World. Til forskel fra Miss Danmark, er man af sted i udlandet i op til en måned, hvor man konstant er i mediernes søgelys, der er kameraer, journalister, fotografer, folk der konstant vil have taget billeder, rød løber, receptioner osv osv. Det kan være ekstremt lange dage fra kl. 7 om morgenen til kl. 23 om aften hver dag, hvor man skal på diverse udflugter, charity arbejde, præmierer, gallamiddage, photoshoots mm. Hvis man ikke allerede hjemmefra vænner pigerne til de lange dage, hvor det er 100 gange hårdere, vil de ikke have nogen chance for at placere sig godt.
Selvfølgelig har vi forståelse for at det kan være hårdt, alle i Miss Danmark teamet har selv prøvet det, og forstår derved vigtigheden i at prøve de her ting af inden man kommer til udlandet, og skal repræsentere sit land på verdensplan. Mange af os røg af sted uden nogen form for forberedelse. Var man blevet forberedt ligeså godt, som man gør nu, havde placeringerne også set anderledes ud.
På den her måde tester man også pigernes væremåde overfor hinanden, mentorerne, sponsorerne etc. Er de professionelle og imødekommende selvom de har ondt i fødderne og er trætte? Tager de udfordringerne med et smil og viser engagement og fightervilje, eller bliver de negative og frustrerede. De skal konkurrere imod 130 andre vindere fra andre lande, og for at kunne finde frem til den helt rigtige repræsentant med mental styrke, positiv indstilling til tingene og en fightervilje, skal man lære deltagerne at kende.

 

- Hvorfor har I valgt at beholde bikinidelen i modsætning til andre som har valgt at undade bikini runden?

Som det ser ud nu, er det Miss World og Miss America (ikke Miss USA hvor badetøjet er obligatorisk) der har valgt at undlade bikinidelen under finaleshowet, som er en beslutning der har skabt meget omtale. I Miss Danmark har vi valgt at beholde denne del, da vi ikke kun sender 1 repræsentant af sted til en international konkurrence, men nogle gange helt op til 10 repræsenter til forskellige skønhedskonkurrencer, hvor badetøjsdelen er obligatorisk.  
I Miss Danmark, er badetøjsrunden meget sober og elegant. Vi kunne aldrig finde på at bede deltagerne om at gå på en scene i undertøj, eftersom det er meget mere privat. Badetøj er noget man har på en strand offentligt. 
Det at finalisterne har prøvet at gå i badetøj på en scene ruster dem bedre til hvis de skal til en international konkurrence som har en bikinirunde. Ofte taler pressen om, at badetøjsrunden er sexistisk, hvor vi rent faktisk ser det som en slags frigørelse, altså kvinder der tør at vise sig selv på en scene i minimalt tøj, hvile i sig selv, omfavne sin krop og være stolt af den man er. 
Det skal ligeledes understreges, at finaleaftenen er en meget lille brøkdel af hele forløbet. Finalen er et show(!), men bag det show er der timer af hårdt arbejde, og unge kvinder som alle kommer med en historie de gerne vil fortælle.

- Er konkurrencen blevet påvirket af #MeToo bevægelsen, hvordan, hvordan ikke?

#MeToo har absolut ikke haft nogen indflydelse på Miss Danmark eller andre diverse skønhedskonkurrencer. #MeToo bevægelsen handler om kvinder, der gør oprør mod sexkrænkelser, sex chikane eller sexuelle overgreb. Dette har absolut ingen sammenhæng med skønhedskonkurrencer at gøre.

Vidste du at den første danske vinder af Miss Europe 1981 er Anne Mette Larsen?

Tilmed dig vores skønhedskonkurrencer for mænd i dagTilmed dig vores skønhedskonkurrencer for kvinder i dag