Aki-Matilda Høegh-Dam


Miss Danmark 2015 Finalist
Fulde Navn: Aki-Matilda Høegh-Dam
Alder: 18 år
By/Region: Grønland
Højde: 165 cm
Beskæftigelse: Studerer Statskundskab på Københavns Universitet, og studentermedhjælper i Folketinget.


Mit navn er Aki-Matilda Høegh-Dam, jeg er 18 år gammel, 165 cm høj, og kommer fra Grønland. Jeg er lige flyttet til København alene, for at studere på min drømmeuddannelse.  
Jeg snakker 3 forskellige sprog; Dansk, Grønlandsk, og Engelsk flydende mundtligt såvel som skriftligt. Jeg brænder dog for at lære andre sprog - blandt andet mandarin kinesisk som min ældste bror også kan flydende, netop fordi det er et spændende sprog som utrolig mange folk i verden kan tale.
Jeg er den yngste af 4 søskende, men er dog kun opvokset med mine 2 brødre, da mine elskede søstre har en anden mor. Jeg er dog tæt knyttet til dem allesammen.

Til hverdag bruger jeg det meste af min tid på at studere Statskundskab på Københavns Universitet, og arbejde i Folketinget for det Grønlandske parti Siumut, som studentermedhjælper.

Dette gør jeg, da jeg i fremtiden drømmer om en karriere inden for politik. Og når jeg siger politik, mener jeg nødvendigvis ikke en karriere som politikker, men politisk arbejde som så indebærer en masse andre ting. Jeg interesserer mig for politik netop fordi jeg gerne vil gøre en forskel i verden. Jeg drømmer om en verdensbefolkning, hvor alle mennesker har lige muligheder til at få de mest basale ting, som mennesker har brug for, for at have et godt liv. Derfor vil jeg gerne arbejde med politik da jeg mener at man indenfor politik kan have en mulighed for at blive hørt, og være med til at udvikle den verden jeg nu drømmer om.

I min fritid bruger jeg som alle andre min tid på at træne, lave mad, lave lektier, hygge mig med mine venner m.m. Derudover bruger jeg det meste af tiden på projekter, velgørenhed arbejde og organisationsarbejde - hvilket jo er blevet en livsstil for mig, da det er noget jeg har arbejdet med siden jeg var 14 år gammel, da jeg lige var begyndt i Gymnasiet. Disse projekter var blandt andet indenfor børnerettighedsorganisationen UNICEF NAKUUSA, menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, AVALAK hvilket er en organisation for unge grønlandske studerende i Danmark, og andre kunstneriske og politiske projekter. Men nu har jeg så bare nævnt nogle af de ting jeg arbejder med, og det er hvad jeg bruger meget af min fritid på - da det virkelig er det jeg brænder for at skulle udrette i mit liv.

Jeg elsker film, og har nok brugt en hel del af min tid på at se så mange af dem som jeg overhovedet kunne få tid til. Men der er ingen tvivl om hvad min yndlings film er, for det er og har altid været ”Bjørne Brødrene”, som er en Disney 2D tegnefilm fra 2003. Jeg ser ”Bjørne Brødrene” som et mesterværk, og det har været min ynglings film i flere år. Ikke nok med at det er et fantastisk stykke arbejde der er lagt ind til filmen, med et visuelt smukt syn, og utrolig eventyrlig musik - så har filmen en god fortælling, med inspirerende karakterer, og vigtigst af alt, nogle vigtige budskaber. At vi er alle brødre og søstre i denne verden, at se og forstå en helt anden persons synsvinkel (også selvom du ikke er enig), at kærlighed er en vigtig ting for en rigtig mand at lære, at "ånderne" skal respekteres, at hævn kan have en frygtelig pris, og at man skal lære at tilgive i stedet. Min mor fortæller mig også at første gang jeg så filmen som 7-årrig, sad jeg og græd alene. Min mor kom og gav mig et kram, hvor hun så efterfølgende spurte mig hvad der var galt - men det eneste svar der kom ud af mig var ’’det er en smuk film’’. Jeg elsker og har altid elsket kærlighedsfilm, og denne film formår at gøre det på bedste vis - for der er ingen større kærlighed end evnen til at ofre sig selv for en ven.

Jeg elsker mad, og bruger en hel del på at eksperimentere og lave mad. Men hvis jeg skulle vælge en favorit ville jeg mene at det ville være min mors hjemmelavede fiskesuppe. Virkelig simpelt men stadig virkelig godt. Ikke nok med at det er sundt, og holder dig varm i den kolde Grønlandske vinter, så smager den også fantastisk.

Hvis du skulle spørge mig, havde jeg intet favorit feriested. Jeg har set det meste af verden, og rejst alle mulige steder rundt - stadig så ved jeg at det aldrig er destinationen der betyder noget, men dem der holder dig med selvskab der er mest afgørende. Jeg kunne holde ferie i Danmark og have den bedste oplevelse, lige såvel som hvis jeg var taget til Alanya, Kina, Island eller noget helt fjerde. Jeg drømmer dog en dag om at opleve den skønne kultur og natur af Spanien, for der har jeg endnu ikke været.

Det største jeg har oplevet indtil nu har været at gennemføre min Gymnasiale uddannelse. Jeg er ellers en person der har oplevet lidt af hvert, da jeg har rejst meget rundt i verden, og haft en masse interessante projekter, hvad angår kunst, musik, velgørenhed eller ferie.

Men grunden til at jeg har valgt min dimission er på grund af min far. Min far blev meget syg af kræft året før jeg skulle blive færdig med gymnasiet. Jeg så min far ligge der i hospitalssengen, meget svag og afkræftet - hvor jeg knap nok kunne kende ham længere. Han tog min hånd og sagde meget svagt.. “Undskyld lille skat, undskyld hvis jeg ikke kan være der til din dimission næste år, men du skal vide at jeg elsker dig, og vil være stolt af dig lige meget hvad”. Jeg blev fyldt op af frygt, vrede og sorg, men svarede ham: “nej far, du skal være med til min dimission, og du skal love mig at lige meget hvad, så bliver det dig der giver mig min studenterhue på!’’.. Det lovede han mig så, og ét år efter stod han udenfor min sidste eksamensdør, med min hue klar. Han fortalte mig ’’jeg var så bange for at jeg ikke ville kunne holde mit løfte, men nu står vi her, og jeg kunne ikke være mere stolt af dig“… Derfor er min dimission min største oplevelse.

Der er delte meninger hvad angår skønhed. Hvad man betragter som skønhed er en meget personlig ting, som afhænger meget af kultur og identitet. Men for mig handler skønhed mere om det indre end det handler om det ydre. Den ydre skønhed kan altid evalueres af personlige meninger fra person til person, men så snart et menneske er smukt indvendigt sker der en magisk proces hvor at personen bliver utrolig smuk - selv på det ydre, på grund af ens smukke sjæl. Skønhed for mig er derfor venlighed, positivitet, livsglæde, og accept af sig selv. Skønhed er en smuk evne til at passe på sig selv, fysisk og mentalt. Når en person har overskud til at videregive disse energier videre til resten af verden, dét er skønhed for mig.

Hvis nogen f.eks. spurte mig hvad jeg bedst kan lide ved mit udseende, ville jeg svare at der intet i min krop jeg er mere glad for mere end det andet. Jeg er sund og rask, og alt fungerer som det skal - mere lykke findes der ikke, end at være glad for den du er, præcis som du er lavet. Og det samme ser jeg hos andre. Så snart personen er tilfreds med sig selv, inden i og udenpå - så lige meget hvordan en person ser ud, bliver de noget af det smukkeste du kunne forestille dig, og jeg snakker ikke om arrogance for det er noget helt andet, men accept af sig selv og sine medmennesker.

Hvis jeg kunne spise middag med én kendt person i hele verden, ville det være mig en stor ære at spise med Malala Yousafzai. Hun er en utrolig smuk, selvsikker, ydmyg meget ung kvinde så jeg ser meget op til, da hun kæmper for det tror på. Jeg er sikker på at hun og jeg vil have en masse at snakke om, da jeg mener at vi deler det samme menneskesyn, og målet om en mere retfærdig verden. Så kommer vi fra to helt forskellige dele af verden, med helt forskellige kulturer og måder at tænke på, hvilket er derfor utroligt spænende at skulle udveksle erfaring og oplevelser sammen. Malala er en stor inspiration for mig, og lige såvel for resten af verdens befolkning, og jeg drømmer om en dag, at få æren i at møde hende personligt.

Noget sjovt man skal vide om mig er at jeg faktisk er anden generations halvt dansk - halvt grønlænder. Det vil sige at begge mine forældre er halv grønlandske/halv danske. Og selvom jeg har boet det meste af mit liv i Grønland, er jeg født i Hillerød, Danmark. En lille sjov historie angående det; for det var nemlig sådan at da mine forældre fandt ud af at jeg skulle være et kejsersnitsbarn, så fortalte lægerne i Grønland, min far, at han ikke måtte være med til fødslen, netop fordi at de som sagt ’’ikke havde tid til fædre der besvimede’’ hvilket min far ikke ville tolerere da han selv var udlært Skibsfører, hvilket betyder at han har lært førstehjælps operationer. Så ringede mine forældre rundt til forskellige hospitaler både i Grønland og Danmark, hvor lægerne på Hillerødshospital fortalte min far at han endda kunne få lov til at tage mig ud af maven, og få æren i at klippe navlestrengen af, hvilket han så fik gjort. Og efter at mine venner hørte den historie sagde de, at det nok var der jeg havde fået min stædighed, og viljestyrke fra, hvilket jo er et stort kompliment.

Det skøreste jeg nogensinde har lavet er at deltage i en hundeslædekonkurrence, sammen med en af mine gode venner.  Det er det skøreste for jeg er ikke vant til at køre særlig meget på hundeslæde. Der var simpelthen så koldt ude i den nordgrønlandske natur, og jeg kunne ikke holde op med at grine over mig selv, for jeg kunne ikke finde ud af hvordan og hvorledes jeg skulle håndtere alle de forhindringer der kom. Men det var oplevelsen værd, og vi ende faktisk med at få tredjepladsen.

Jeg er mest glad når jeg udretter noget i mit liv, gennemfører nogle projekter til gavn for mig selv, såvel for andre, eller når jeg bare føler at jeg har gjort en positiv forskel for et enkelt menneskes liv. Der var f.eks. engang en af mine gode venner, som ikke kom fra det rigeste kvarter i den by jeg nu engang boede i. Det var vinter, og hun havde ikke nogen jakke til at holde hende varm i kolde Grønland. Hun havde ikke været i bad i noget tid, og havde ikke fået noget ordentligt at spise. Jeg tog hende med hjem til mig, gav hende et bad, gav hende lidt diverse som en deodorant, en masse af det tøj og vintertøj som jeg alligevel ikke havde brug for. Derefter lavede vi mad sammen med hende og ellers bare hyggede. Det faldt mig helt naturligt og jeg tænkte ikke så meget over det dengang - men nu 5 år efter, kom jeg i kontakt med hende igen, og den lille ting havde haft så stor en betydning for hende at hun endda var begyndt at stræbe efter at komme på gymnasiet som den første i sin familie, netop fordi det var det jeg havde fortalt hende der skulle til for en lysere fremtid. Det er hvad der gør mig mest glad.

Min største frygt er at miste min familie. Mig og min familie har noget af det tætteste familiebånd man kunne forestille sig, og selvom vi ikke altid ses, så er vi der altid for hinanden igennem tykt og tyndt. Uden dem, deres kærlighed, opbakning, konstruktiv kritik, ville jeg aldrig havde nået der hvor jeg er nået. Når man så også har oplevet at miste sin bedstemor til kræft, og næsten mistede min elskede far til den samme sygdom, bliver man mere taknemlig for alle de stunder man har sammen. Intet kan gå galt for mig, så længe jeg ved at jeg har min elskede familie.

Jeg valgte at deltage i Miss Danmark 2015 fordi jeg bare elsker at få nye spændene udfordringer og møde en masse nye mennesker, med forskellige baggrunde og syn på livet.. Det der også tiltalte mig var hvor præstigefyldt den skønhedskonkurrence det jo var, og hvor man kunne få lov til at være sig selv, frem for at blive fortalt hvem man skulle være.

At vinde Miss Danmark 2015 og repræsentere Danmark til Miss World 2015 i Kina ville være en stor ære, og fantastisk udfordring. Det ville være en spændende oplevelse at møde en masse andre smukke unge kvinder, der også kæmper for deres sag hvilken evt. kunne føre til et videre samarbejde med dem i fremtiden, med velgørenhedsprojekter. Hvis jeg fik den ære at vinde, ville jeg gå ind med begge ben, og virkelig kæmpe for en sejr, ikke kun i konkurrencen, men også længe efter konkurrencen slutter.
Jeg ville fortsætte med at kæmpe for mine drømme, hvor jeg så blandt andet vil arbejde med menneskerettigheder.

Præsentation
Beauty With A Purpose Projekt

Miss Sport

Miss Talent

Vidste du at Miss Danmark overtog rettigheder til alle 6 Grand Slam skønhedskonkurrencer?

Tilmed dig vores skønhedskonkurrencer for mænd i dagTilmed dig vores skønhedskonkurrencer for kvinder i dag